Caring Architecture

Scenografie voor de dubbeltentoonstelling Critical Care en Care for Space for Care

2021 - 2022 | 320 m2
Huidige fase: Opgeleverd

In het Vlaams Architectuurinstituut worden twee tentoonstellingen gecombineerd. Critical Care reikt met wereldwijde voorbeelden een kader aan om de rol van zorg in de architectuur te begrijpen, terwijl Care for Space for Care inzicht biedt in de Vlaamse en Brusselse context aan de hand van de ruimtelijke ervaring van negen projecten.

De scenografie combineert de twee tentoonstellingen in één tentoonstellingsruimte. Critical Care bevindt zich langs de buitenwand van de tentoonstellingsruimte en is een doorlopende intieme lezing van de voorbeeldprojecten. De centrale ruimte van 200 m2 is ingedeeld in 16 kamers en vormt de setting van Care for Space for Care. Tussen de twee tentoonstellingen is een grote pauzeruimte, hier staan een koffiemachine en tuinstoelen. Omdat de dubbeltentoonstelling inhoudelijk veel indrukken geeft is er een parcours met begin en eind die het bezoek doorlopend een vanzelfsprekende structuur geeft. Maar de ruimtes tussen de kamers maken het ook mogelijk om uit het parcours te stappen, eindeloos rond te dwalen en het bezoek te ervaren als een zoektocht. Het potentieel van de relatie tussen de twee tentoonstellingen wordt hierdoor ruimtelijk uitgespeeld. Het geheel is een dynamische tussenruimte van kamers, tussenkamers en doorgangen.

Voor de scenografie was het de bedoeling om de modulaire wandsystemen van Actiris te hergebruiken. Na verschillende e-mails met de beheersmaatschappij van het Actiris gebouw konden uiteindelijk twee wanden worden hergebruikt. Volgens de intentie is de scenografie uiteindelijk een mix van verschillende constructiesystemen en technische details van circulair gebruik op basis van twee Actiriswanden, decorontwerpelementen van De Singel, hergebruikte stukken van vroegere tentoonstellingen van het VAi en modulaire wanden van Beddeleem. Doordacht schaken met bestaand tentoonstellingsmateriaal en de inzet van circulaire kantoor- en stijlwanden resulteert in een spel van ramen, wanden, deuren en doorzichten. De weinige nieuwe materialen die aan de tentoonstelling worden toegevoegd zijn bedacht met het oog op het leven erna, die worden na de tentoonstelling toegevoegd aan de tentotheek van De Singel.

De deur staat altijd open!

In samenwerking met Laura Muyldermans.

27.05.2022
Fase: Opgeleverd
27.05.2022
Fase: Opgeleverd
MD VAI CC 036 LR MD VAI CC 030 LR MD VAI CC 025 LR MD VAI CC 020 LR MD VAI CC 018 LR MD VAI CC 016 LR MD VAI CC 013 LR MD VAI CC 009 LR MD VAI CC 007 LR MD VAI CC 003 LR
16.02.2022
Fase: Definitief ontwerp
16.02.2022
Fase: Definitief ontwerp