Groen

Drie voorstellen voor een uitbreiding

Huidige Status: Derde voorstel | 2017 | Berlare | -m2 | - €

Verbouwing van een vrijstaande ééngezinswoning.

Georges en Anne wilden hun intrek nemen in een grondig te renoveren gelijkvloerse woning met een grote ongebruikte eerste verdieping onder het dak. De vraag van de bouwheer om aan de hand van een uitbreiding ruimte te zoeken aan het huis wordt in verschillende verhalen beantwoord. Drie  ontwerpen zoeken op hun eigen manier een nieuwe ruimtelijkheid in de bestaande structuur en een relatie tot de tuin.

In samenwerking met Rieke Vancaeyzeele

27.10.2017
Derde voorstel

Het derde voorstel zoekt naar een geoptimaliseerde uitbreiding. Waar de uitbreiding meer is dan extra ruimte. Het is een ruimte die zich positioneert tussen het huis en de tuin. Het huis krijgt een plek in de tuin en de tuin sluipt het huis binnen. 

Een uitsnede op maat en een glasgevel brengen woning en tuin in relatie tot elkaar. Op de verdieping geniet een teruggetrokken terras met bureauruimte van zicht op het bos achter het huis.

05.10.2017
Tweede voorstel

The arrival of spring in Woldgate van David Hockney.

De bouwheer wil een derde slaapkamer. We zoeken opnieuw een compact voorstel door het dak te optimaliseren en leefruimtes anders te schakelen. Het dak wordt verkort onafhankelijk van voorgevel en achtergevel. Hierdoor doet het denken aan een tent met twee slaapkamers en een bureau. De twee terrassen, voor en achter, brengen de tuin dichter bij de woning. De trap krijgt een kamer en naast elke schouw een dakraam zodat de techniek een ruimtelijke element wordt. Nog compacter met ruimtes op schaal.

07.09.2017
Eerste voorstel

In het eerste antwoord op de gevraagde uitbreiding zoeken we plek onder het dak dat vandaag niet gebruikt wordt. De verloren lage ruimte onder het dak wordt opengemaakt waardoor het huis ruimtelijk vergroot en een verbinding ontstaat tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. De kleine zoldertrap wordt vervangen door een comfortabele centrale trap. Muren worden afgebroken om de verschillende leefruimtes met elkaar in relatie te brengen en te vergroten. De ruimte die wordt verwacht bij de uitbreiding wordt gevonden door de ongebruikte ruimte op de eerste verdieping onder het dak bruikbaar en toegankelijk te maken.