Loods15

Een aangename werkplek op verschillende schalen

Huidige Status: Offerte | 2018 | Gent | 2.584m2 | €

Ontwerp van een werkplek voor Lab15.

De ambitie is een aangename plek om te werken te ontwerpen die logistiek goed in elkaar zit en de missie van Lab15 uitstraalt. We zijn op zoek naar een werkomgeving die het plezier van het werken toont. Een aangename werkomgeving als beste uithangbord voor een hedendaags bouwbedrijf. Om daarmee de mogelijkheden op het terrein te onderzoeken.

In samenwerking met Olivier Goethals

25.05.2018
Offerte

Het terrein is gelegen in een gebied met bedrijventerreinen. Het gebied is in ontwikkeling.

In het voorstel van Lab15 heeft de loods een bepaalde grootte, de kantoren krijgen een plek, er wordt nagedacht over de opslag van materialen, de vrachtwagen kan gemakkelijk in- en uitrijden en er wordt ruimte gevonden voor auto’s. Logistiek zit het goed in elkaar. En dat houden we graag zo.

Maar we zien meer dan dat. Er wordt op het terrein ook ruimte gemaakt voor een kleine tuin met plaats om in de zon te zitten, bezoekers zijn welkom, de fietsen krijgen een luifel, de kantoren worden zelf gebouwd en die zijn samen met de voorgevel het visitekaartje van Lab15.

Een aangename plek om te werken die logistiek goed in elkaar zit en de missie van Lab15 uitstraalt. Maar zouden we met die ambitie niet moeten durven om een duidelijk uitgangspunt te kiezen? We zijn op zoek naar een werkomgeving die het plezier van het werken toont. Een aangename werkomgeving als beste uithangbord voor een hedendaags bouwbedrijf. Om daarmee de mogelijkheden op het terrein te onderzoeken. 

Als eerste zet stellen we voor om het terrein volledig in te nemen en te overkappen met een constructie en een dak. Van zodra je voet zet op het terrein ben je op het terrein van Lab15. Het terrein = Lab15. De vraag is minstens 70%, we nemen 100%. De constructie is van hout, natuurlijk. LIGNA systems is het bouwsysteem, om zelf te samen te zetten. Duurzaam. Want we lezen ook over jullie ambitie om te groeien. Een constructie die het volledige terrein inneemt heeft uitbreidingsmogelijkheden. Dat is ook duurzaam. Het plezier waarmee jullie de constructie zelf bouwen, dat zal het uitstralen als die er staat. 

De eisen van de brandweer zijn geen obstakel, maar een kans om het voorstel specifiek te maken. We zoeken naar een inrichting van het terrein zonder bijkomende brandeisen, want dat is interessant voor het budget. Als de overkapping een nokhoogte heeft van 9m, dan is de brandeis Rf60 als de wanden van de loods binnen 6.5m van de perceelgrens worden gebouwd. Als de afstand van 6.5m wordt gerespecteerd is de eis Rf30. En met die eis is het bouwen eenvoudiger. De loods wordt midden op het terrein gezet, de afstand van de wanden tot de perceelgrens is ten minste 6.5m. Rondrijden is nu mogelijk en de ruimte voor en achter kunnen we goed gebruiken. En er zijn geen bijkomende brandeisen.

De ruimte aan de voorkant van de loods kunnen we gebruiken voor de kantoren. Door de kantoren apart tegen de loods te zetten krijgen de constructie en de loods, van groot naar klein, ook een derde schaal. De schaal van een huis. En dat huis bouwen jullie zelf. En die kleine tuin in de hoek wordt de voortuin van de kantoren en de tuin aan de achterzijde wordt de achtertuin van de loods. Werken met zicht op het groen, dat is ook duurzaam.

De ruimte onder het dak krijgt licht door lichtbanen te maken. Eenvoudig en doeltreffend. Maar boven de tuinen, daar waar jullie graag in de zon zitten, nemen we grotere stukken van het dak weg. Meer licht uit een onverwachte hoek. 

Nu zijn niet alleen de kantoren en de voorgevel het visitekaartje van Lab15, maar is het hele project het visitekaartje.